Mbi sistemin kreditor në vend

Sistemi kreditor në Kosovë është një temë e nxehtë për të cilën është shfaqur mllef i madh. Një spektër i madh i qytetarëve, ndërmarrësve dhe ekonomistëve i kanë gjykuar tepër të pafavorshme kushtet e kreditimit për shkak të perceptimit që normat e interesit janë të larta dhe kërkesat për kolateral shumë të rrepta.

Ky mllef i shprehur është i kuptueshëm, duke pasur parasysh rëndësinë vitale të kreditimit në mbështetjen dhe shtytjen e afarizmit, pa të cilin nuk mund të ketë punësim, zvogëlim të varfërisë dhe zhvillim ekonomik.

Continue reading “Mbi sistemin kreditor në vend”

Parkimi me pagesë: domosdoshmëri ekonomike apo skemë zhvatëse?

1

Miratimi nga ana e Bashkisë së Tiranës i një skeme të gjerë parkimi me pagesë në shumicën e rrugëve të qytetit ka ndezur një pakënaqësi të madhe mes qytetarëve (përfshirë këtu dhe autorin tuaj të dashur), të cilët janë tmerruar nga llogaritë e para që kanë bërë me çmimet e afishuara.

Ndonëse kjo skemë është diskutuar në detaje e ka qenë fare pranë miratimit edhe pak muaj më parë, ajo u la mënjanë në çast të fudnit nga kryetari i shkuar i Bashkisë dhe vetëm tani po ringjallet me pak ndryshime.

Ç’mund të themi mbi domosdoshmërinë e kësaj skeme?

Le të nisemi nga parimet bazë të ekonomisë.

Continue reading “Parkimi me pagesë: domosdoshmëri ekonomike apo skemë zhvatëse?”

Një qasje ndryshe ndaj informalitetit

Të drejtat autoriale i mbanë Gazeta Jeta në Kosovë

Informaliteti është ajo pjesë e ekonomisë e cila nuk tatohet apo monitorohet në çfarëdo forme nga qeveria. Biznese informale janë ato të cilat nuk i deklarojnë të gjitha të hyrat në mënyrë që t’i shmangen pagesës së tatimeve apo nuk afarojnë në përputhje me rregullat e sigurisë, higjienës, hapësirës, etj. Continue reading “Një qasje ndryshe ndaj informalitetit”

Me një të rënë të lapsit: korporatizimi i tregut bujqësor shqiptar

1

Këtë javë qeveria shqiptare vendosi të mos lejojë më shitjen e produkteve bujqësore nga vetë fermerët që rëndom shesin nëpër qytete. Prej 1 Janarit 2016 e më tej ky prodhim do duhet ti shitet paraprakisht pikave të caktuara të shumicës, të cilat do kenë më pas të drejtën të shesin tek konsumatori final. E gjithë kjo në emër të formalizmit të tregut, i cili deri më sot paska shpëtuar mrekullisht nga dara tatimore.

Fatkeqësisht, kjo masë ka për të çuar në korporatizimin, me një të rënë të lapsit, të mbarë bujqësisë shqiptare, e cila në mëngjesin e 1 Janarit do gdhihet nën kontrollin e rreptë të pak shitësve me shumicë.

Continue reading “Me një të rënë të lapsit: korporatizimi i tregut bujqësor shqiptar”

Kur ke kohë të tepërt në aeroport: kronika të luftës ekonomike ballkanike

Para disa javësh mu desh të kaloja disa orë tranziti në aeroportin e Beogradit, ku dhe u përballa me një dilemë të madhe ekonomike. Pasi bëra disa shpenzime të rastit me mbeti në xhep një shumë e vogël dinarësh dhe me tri orë kohë deri sa të nisej avioni im, u vura para kësaj dileme. Paratë ishin shumë pak për tu kthyer në euro, dhe nga Beogradi nuk do më duhej të kaloja më. Kështu, shuma ose do shpenzohej në aeroport, ose do lihej e papërdorur. Duke pasur parasysh dashurinë time të madhe për fqinjët tanë të nderuar, si mund ti shkaktoja dëmin më të madh ekonomik Serbisë, duke e djegur kartëmonedhën, apo duke e shpenzuar?

Duke pasur orë të tëra kohë, iu futa logjikës ekonomike.

Continue reading “Kur ke kohë të tepërt në aeroport: kronika të luftës ekonomike ballkanike”

Kundër kulturës së korrupsionit

Të drejtat autoriale i mbanë Gazeta Jeta në Kosovë

Përhapja e gjerë dhe rezistenca e vazhdueshme e korrupsionit në Kosovë gjatë 15 viteve të fundit ka krijuar idenë pesimiste që ai nuk mund të ndalet. Një pjesë e këtij defetizmi është e kuptueshme: korrupsioni është kulturë dhe kulturat ndryshojnë ngadalë. Continue reading “Kundër kulturës së korrupsionit”

Natural Beauty Held Back by Poor Rule of Law

Originally published on Mises Canada (September 17, 2014)

Albania is a beautiful country. It made it in The Guardian’s list of 20 best bargain beach holidays in 2013 and Land Rover chose its rough and rugged Accursed Mountains to display the prowess of their new Discovery model. Some of its southern sand and shingle beaches are even reminiscent of Caribbean blue seas. In 2014 New York Times ranked Albania fourth among 52 destinations to be visited. But despite boasting one of nature’s most beautiful places in Europe for summer tourism, the country still lags behind other European destinations with its undeveloped infrastructure. Continue reading “Natural Beauty Held Back by Poor Rule of Law”

Një tragjedi shqiptare

Të drejtat autoriale i mbanë Gazeta Jeta në Kosovë

Pse festohet 29 nëntori në Tiranë si ditë e “çlirimit” nga pushtimi nazist? Gjermanët u larguan nga Shqiperia jo sepse u mundën nga komunistët, por sepse në përpjekje për t’u mbrojtur nga sulmet Aleate në Gjermani prezenca e tyre kërkohej atje. Vështirë të quhet “çlirim” tërheqja vullnetare e një superfuqie ushtarake të kohës. Continue reading “Një tragjedi shqiptare”

Faleminderit, “mik”

Të drejtat autoriale i mbanë Gazeta Jeta në Kosovë

Bardhyl Salihu

Një ndër veprat kryesore të psikoanalistit Carl Jung ishte analiza e një fenomeni psikologjik të shfaqur tek gjermanët pas Luftës së Dytë Botërore. Jung e futi në diskursin intelektual termin “faji kolektiv” (Kollektivschuld) për ta përshkruar fajin të cilin e ndjenin gjermanët për krimet e kryera nga bashkëkombësit e tyre. Continue reading “Faleminderit, “mik””

Liria ekonomike, parakusht për mirëqenie

Të drejtat autoriale i mbanë Gazeta Jeta në Kosovë

Bardhyl Salihu

Dëshmitë empirike tregojnë edhe një herë që liria ekonomike mbetet parakusht për mirëqenie. Sipas raportit vjetor 2014 të Institutit Fraser Liria Ekonomike e Botës, vendet në kuartalin e parë me më së shumti liri ekonomike kanë pasur të ardhura për kokë banori $39,899 në 2012. Kjo vlerë në vendet me më së paku liri ekonomike ka qenë vetëm $6,253. Continue reading “Liria ekonomike, parakusht për mirëqenie”